Välja Rätt Hundbur eller Hundgrind

DET FINNS FLERA SAKER ATT TÄNKA PÅ NÄR MAN SKA VÄLJA RÄTT HUNDBUR ELLER HUNDGRIND, FÖLJ VÅR GUIDE NEDAN OCH KONTROLLER GÄRNA ER BIL I TILLVERKARNAS PASSGUIDER SOM ÄR LÄNKADE NEDAN.
1. HUNDEN - Storlek, främst mankhöjd och bredd.
Hur just er hund är som individ och vad den trivs med, vissa vill ha mer stöd och vissa vill ha svängrum.
Hur vill er hund ligga, utsträckt eller mer ihopkurat?
2. BILEN - Vilka hundburar eller hundgrindar passar min bil?
Bilens bagageutrymme är ofta gränssättande och de flesta bilar blir mindre och mindre i bagageutrymmena, iaf det praktiska måttet. Har bilen lasttröskel som påverkar öppningen på grindar och burar som står på golvet?

En hundbur är det säkraste alternativet men en hundgrind ger maximalt användbar yta för hunden samt möjligheten att avdela utrymmet så man kan lasta väskor mm i ena delen och ha det inlåst om man lämnar bilen med bagageluckan öppen.

Följ länkarna till tillverkarnas passguider nedan för att se vilka burar och grindar som passar just er bil.
Artfex passguide för hundburar & hundgrindar (länk)
MIMsafe Bilmodellsök (länk)
4pets Configurator (länk)
Artfex Skyddsgaller/ Lastgaller (länk)
3. BEHOVET - Ska ni använda hundburen för kortare transporter eller även under längre tider och kanske även yrkesmässigt?
En hundbur som är lagom stor är det säkraste alternativet för er hund, detta betyder att det ska finnas tillräcklig plats för er hund att sitta, vända sig och ligga ner men inte onödigt mycket extra utrymme då detta ökar risken för skador vid en kollision då hunden hinner accelerera innan det tar stopp.

Jordbruksverket anger mått enligt nedan som minsta mått på hundbur eller liknande i bil.
Längd = hundens längd från nosspets till sittbensknöl när hunden står i normal ställning. gånger 1,10,
Bredd = hundens bröstbredd gånger 2,5. Hunden ska kunna ligga ner och vända sig obehindrat.
Höjd = hundens höjd över hjässan när hunden står i normal ställning.

Ska ni ha med er hunden under tex arbete eller långa resor behövs mer utrymme, Jordbruksverkat anger att utrymmet för en arbetande hund i yrkesverksamhet som bara transporteras kortare sträckor, som mest i två timmar, får ha följande minsta mått:
Längd = minst 0,9 meter
Bredd = minst 0,6 meter
Höjd = minst 0,7 meter
Hunden ska dock alltid kunna ligga ner på ett bekvämt sätt. Därför bör mankhöjden inte överstiga 65 cm.
Läs gärna mer hos Jordbruksverket (länk).
Facebook
Instagram
Målet med Hundibil.se är att erbjuda mer än bara produkter, vi vill göra det enkelt och tryggt att handla rätt produkter för just era behov, er hund och er bil. Vi jobbar därför hårt på att göra sidan enkel för er att använda, ett exempel på detta är att vi har sorterat in de produkterna som passar en viss bilmodell i bilkatergorier. Välj den bil ni har och se de produkter som vi kan erbjuda!
Vi använder cookies för att kunna erbjuda en så bra upplevelse som möjligt. Genom att fortsätta använda vår webbplats godkänner du att vi använder cookies. Läs mer