Aktivering & Lek
Leka är bra både för människa och hund
Här följer 9 roliga och inspirerande aktiviteter
1. Gömma godis
Göm hundgodis på olika platser i hemmet, det är ett enkelt sätt aktivera din hund på. Anpassa svårigheten på aktiviteten, starta med att gömma många godbitar. Då blir det enklare för hunden att hitta och förstå uppdraget, sedan kan du successivt minska antalet godisar.
Det finns många olika aktiveringsleksaker, leksaker utformade både för nybörjarhunden och för hunden som är proffs på sådana spännande utmaningar. Varje leksak har oftast flera olika svårigheter, där du och din hund får lösa och träna flera varierande uppgifter. Har du en överviktig hund så använd hundmat i de olika spelen och ge ej extra godbitar. Det finns även hundar som hetsäter, där passar även aktiveringsleksakerna bra. Här får hunden klura ut olika uppgifter och kan på så sätt inte kasta i sig maten.
2. Göm dig på promenaden
Aktivera hunden på promenaden. Koppla lös hunden och när den har uppmärksamheten riktad på något annat så gömmer du dig. Du kan själv kalla in hunden eller låta den hitta dig på egen hand. OBS! Hitta en lämplig plats, som passar till aktiviteten. Man kan även göra detta inomhus.
3. Byt ut hundleksakerna
Har din hund många leksaker? Prova att byta ut dem och lägg undan några hundleksaker ett tag, då hinner hunden aldrig tröttna på dem.
4. Träffa en fyrbent kompis
Möten med nya människor eller andra husdjur är något som aktiverar hundens sinnen. Bestäm träff med en fyrbent vän eller besök en hundpark – att få leka med en annan hund är både roligt och stimulerande. Tänk på att gör detta utefter hundens egna sociala förmåga så inga bråk uppstår.
5. En uppgift vid varje promenad
Det finns möjlighet och förutsättning att aktivera hunden vid varje promenad, testa att hitta på och utföra en uppgift varje gång ni är ute och går.
Du kan till exempel arbeta med att hunden ska hoppa upp på en bänk, mur eller liknande. Locka i början med godis och belöna hunden vid varje moment. Upprepa och träna på olika saker på era promenader, hunden kommer att lära sig och kunna de olika övningarna ni gör tillsammans.
6. Låt hunden möta olika ljud och underlag
Nästa gång ni går förbi en presenning under promenaden kan du låta din hund bekanta sig med den. Plast, presenningar och annat som ger ifrån sig olika ljud eller rör sig stimulerar hundens sinnen. Det kan vara lite obehagligt i början och det är viktigt att du läser av din hund. När den successivt vant sig så prova att utveckla uppgiften, kanske vågar hunden tillslut gå på den prassliga presenningen eller andra typer av spännande och annorlunda underlag?
7. Lär hunden ett trick
Testa en nya övning, eller ett trick. Att lära sig något helt nytt ibland är både roligt, utmanande och nyttigt. Det kan vara att snurra runt, springa i åttor mellan dina ben eller något moment som är kopplat till en träningsgren. Använd fantasin och testa er fram – kanske finns det något roligt och spännande trick att träna in eller utveckla?
8. Upptäck nya miljöer
Låt din hund upptäcka nya platser, det ger stimulans. Det finns många platser som vi kanske inte utforskat tillsammans med vår fyrbenta vän. Ta med hunden hem till din vän, testa att åka kollektiv trafik och hiss. Ta med hunden i bilen till olika fina platser att promenera på. Finns det möjlighet att ta med hunden till ditt arbete – gör det och få samtidigt gratis socialträning.
9. Låna ut hunden
Låt någon annan gå ut med hunden – kanske en granne eller vän. Andra personer vet inte hur ni brukar göra och kommer ta andra vägar, vilket blir spännande för hunden. Se bara till att hunden känner si trygg med den personen.
Lycka till och ha det riktigt roligt med era hundar!
Facebook
Instagram
Målet med Hundibil.se är att erbjuda mer än bara produkter, vi vill göra det enkelt och tryggt att handla rätt produkter för just era behov, er hund och er bil. Vi jobbar därför hårt på att göra sidan enkel för er att använda, ett exempel på detta är att vi har sorterat in de produkterna som passar en viss bilmodell i bilkatergorier. Välj den bil ni har och se de produkter som vi kan erbjuda!