Välja Rätt Hundbur eller Hundgrind


DET FINNS FLERA SAKER ATT TÄNKA PÅ NÄR MAN SKA VÄLJA RÄTT HUNDBUR ELLER HUNDGRIND, FÖLJ VÅR GUIDE NEDAN OCH KONTROLLER GÄRNA ER BIL I TILLVERKARNAS PASSGUIDER SOM ÄR LÄNKADE NEDAN.
1. HUNDEN - Storlek
Alla hundar är individer och de kommer således föredrar olika saker. Detta kan vara speciellt märkbart när det kommer till hur de åker bil. Vissa hundar vill verkligen ha gott om utrymme, medan andra vill rulla ihop sig och känna stödet från burens sidor. Hur just din hund föredrar att åka kan hjälpa dig att lista ut vilket allternativ som är bäst för dig och din hund. De minsta godkända måtten på hundens utrymme i bilen enligt Jordbruksverket.se

Längd = hundens längd från nosspets till sittbensknöl när hunden står i normal ställning. gånger 1,10,
Bredd = hundens bröstbredd gånger 2,5. Hunden ska kunna ligga ner och vända sig obehindrat.
Höjd = hundens höjd över hjässan när hunden står i normal ställning.

Om fler hundar åker i samma bur ska bredden för varje hund ökas med den största hundens bröstbredd.

2. BILEN - Vilka hundburar eller hundgrindar passar min bil?
Bilens bagageutrymme är ofta gränssättande och de flesta bilar blir mindre och mindre i bagageutrymmena, iaf det praktiska måttet. Har bilen lasttröskel som påverkar öppningen på grindar och burar som står på golvet?

En hundbur är det säkraste alternativet men en hundgrind ger maximalt användbar yta för hunden samt möjligheten att avdela utrymmet så man kan lasta väskor mm i ena delen och ha det inlåst om man lämnar bilen med bagageluckan öppen.

Följ länkarna till tillverkarnas passguider nedan för att se vilka burar och grindar som passar just er bil.
Artfex passguide för hundburar & hundgrindar
MIMsafe Bilmodellsök
4pets Configurator
Artfex Skyddsgaller/ Lastgaller
3. BEHOVET - Ska ni använda hundburen för kortare transporter eller även under längre tider och kanske även yrkesmässigt?
En hundbur som är lagom stor är det säkraste alternativet för er hund. Detta betyder att det ska finnas tillräcklig plats för er hund att sitta, vända sig och ligga ner.
Utrymmet ska vara bekvämt för hunden men det är viktigt att det inte blir för stort. Allt extra utrymme ökar risken för att hunden skadar sig vid en eventuell kollision.

Finns det inget vidare lastutrymme i din bil och det är omöjligt att få in en bur i kupén så är krockselen det enda godkända och säkra alternativet. Den selen du väljer att använda måste vara krocktestad för att den ska klara av de extrema krafterna vid en eventuell krock.
OBS Tänk på att stänga av krockkuddarna på det säte där hunden sitter, oavsett om det är med en sele eller i en bur.


Jordbruksverket anger att utrymmet för en arbetande hund i yrkesverksamhet som bara transporteras kortare sträckor (max två timmar) får ha följande minsta mått:
Längd = minst 0,9 meter
Bredd = minst 0,6 meter
Höjd = minst 0,7 meter
Hunden ska dock alltid kunna ligga ner på ett bekvämt sätt. Därför bör mankhöjden inte överstiga 65 cm.

Mer info hittar du på Jordbruksverkets hemsida!
Facebook
Instagram
Målet med Hundibil.se är att erbjuda mer än bara produkter, vi vill göra det enkelt och tryggt att handla rätt produkter för just era behov, er hund och er bil. Vi jobbar därför hårt på att göra sidan enkel för er att använda, ett exempel på detta är att vi har sorterat in de produkterna som passar en viss bilmodell i bilkatergorier. Välj den bil ni har och se de produkter som vi kan erbjuda!