Klickerträning
För alla, från valp till senior
Du har säkert hört talas om klickerträning. Många hundkurser idag använder metoden som är relationsbyggande och super rolig för både hund och människa. Här berättar vi hur det går till, hur du kommer igång, fördelarna med klickerträning och vad som är bra att tänka på.
Vad är klickerträning?
Klickerträning innebär att man använder någon form av belöningssignal när man tränar sin hund, det kan vara ett ord exempelvis ”yes” eller ett klickljud du gör med munnen ( det viktigaste är att det låter likadant varje gång och att man inte råkar använda ljudet när man inte tränar) eller en klicker.
En klicker är en liten dosa med en knapp på, när man trycker ner knappen avger den ett klickljud. De finns i lite olika varianter och ljudstyrka.
Belöningssignalen talar om för hunden att det blev rätt och belöningen är på väg i form av godis.
Att klicka in en hund
Innan du börjar träna behöver du lära din hund att belöningssignalen ”klick” betyder att belöningen är på väg, det kallas att klicka in hunden. Har du en matglad hund är det enkelt att arbeta med hundgodis, tänkt på att använda riktigt små bitar då man klickar många gånger under ett pass. Börja med att bara sitta vid din hund och klicka ge en godis klicka ge en godis, repetera detta tills hunden vet att kommer ljudet så kommer godis.
Börja klicka för något hunden redan kan
Ett bra första steg är att klicka för något hunden redan kan, till exempel ”sitt” eller ”ligg”. Då får du träna dig själv att klicka i rätt ögonblick, precis när hunden gör det du vill. Klicka gärna mer än mindre i början för att undvika frustration hos hunden. När det fungerar bra kan du gå vidare och lära din hund ett helt nytt beteende.
Användbart i många olika situationer
Klickerträning är väldigt användbart och man kan använda det på flera olika sätt exempelvis lära sin hund vardagslydnad, tricks eller träna hundmöten. Har man hundar som gärna skäller på andra under promenader och liknande så är det perfekt att ha med klickar och godis på promenaden. Då kan du vara super snabb att be hunden sätta sig ner klicka och ge godis, och så fortsätter du bara klicka och ge godis så länge hunden sitter tyst och tittar på dig. Det fungerar bäst på nära håll där hunden hör signalen. Ett bra tipps är att klicka in ”titta på mig” för att få ögonkontakt. Har man en hund som är rädd för att klippa sina klor kan klickar också vara kanon. Man kan lära hunden att använda start och stopp knapp. Så när hunden känner sig redo så duttar den med nosen på start och så slipper man en jätte rädd hund man måste tvinga.

Det finns många olika sätt att lära sin hund nya saker, ett sätt är att hjälpa hunden i rätt riktning genom att exempelvis locka med en godisbit. När hunden är på rätt väg klickar du och belönar, därifrån kan du sedan stegvis lära hunden det beteende du vill.
Man kan också leka fram olika beteenden som man då klickar för. Dett gör träningspassen mycket roliga!
Fördelar med klickerträning
* Tydligt – klickljudet låter likadant varje gång, vilket även skapar trygghet.
* Underlättar tajmingen – det är svårt att hinna belöna sin hund i exakt rätt ögonblick, med hjälp av klicker blir det enklare.
* Stärker hundens självförtroende – när hunden testar sig fram och lyckas!
* Väldigt roligt– hundträning är inte alltid enkel men när du och din hund börjar få kläm på konceptet kommer ni att ha riktigt kul tillsammans.
* Stärker relationen – när ni tränar bygger ni ett språk och ett sätt att kommunicera.
* Alla hundar kan tränas med klicker – från valp till senior!
* En metod där vi kan sammarbeta med hunden och lättare förstå varandra och slippa onödigt tvång.
* Alla djur kan tränas med klicker - prova gärna på era katter ellet kaniner eller varför inte eran fågel.
Bra att tänka på
* Korta pass – ta många pauser (glöm inte träna in paus)
* Godis i små bitar
* Träna dig själv att klicka i rätt ögonblick
* Ha en plan innan du drar igång - då blir dett lättare för djuret att förstå om du är säker på vad ni tränar på.
* Innan du börjar träna är det viktigt att vara påläst så att det blir rätt från början, sök information online läs på i böcker eller gå en kurs på temat.
Facebook
Instagram
Målet med Hundibil.se är att erbjuda mer än bara produkter, vi vill göra det enkelt och tryggt att handla rätt produkter för just era behov, er hund och er bil. Vi jobbar därför hårt på att göra sidan enkel för er att använda, ett exempel på detta är att vi har sorterat in de produkterna som passar en viss bilmodell i bilkatergorier. Välj den bil ni har och se de produkter som vi kan erbjuda!